Garam makanan yang juga dikenali sebagai Natrium Klorida memainkan peranan penting dalam sajian pemakanan kita sejak berkurun lamanya. Ia digunakan untuk mengawet makanan dan menjadikan sesetengah makanan lebih sedap. Namun, pernahkah anda terfikir jumlah kandungan garam yang terdapat dalam makanan harian anda? Mengambil garam lebih daripada keperluan boleh menjejaskan kesihatan seseorang. Kenali risiko pengambilan garam berlebihan seperti berikut:
Sumber Lain Natrium
Kandungan garam harian yang sepatutnya diambil oleh seorang individu adalah kurang daripada 6 gram. Garam atau Natrium (Sodium) juga terdapat di dalam sumber lain seperti Sodium Nitrate, Sodium Bicarbonate, Monosodium Glutamate dan lain-lain. Kebanyakan jenis makanan mengandungi garam termasuk makanan pengawet. Misalnya:
• marjerin
• jeruk
• jeli
• mee kuning
• kicap
• jem
• cili boh
• minuman ringan
• roti
• burger
• makanan ringan
Bukan sekadar makanan di atas, terdapat banyak lagi jenis makanan lain yang mempunyai kandungan garam tersembunyi yang perlu sentiasa diawasi bagi menjaga kesihatan diri.
Kesan Pengambilan Garam Berlebihan
Walaupun garam adalah penting untuk metabolisma tubuh, pengambilan garam yang keterlaluan boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, strok, kegagalan fungsi buah pinggang, osteoporosis, kanser, gangguan saraf dan sebagainya.
Tips Menyediakan Makanan Rendah Garam
Bagi anda yang ingin mengurangkan pengambilan garam, berikut disenaraikan tips untuk memilih dan menyediakan makanan rendah garam:
1. Kurangkan Penggunaan Garam
Tabiat makanan perlu diubah dari rumah. Pastikan anda mengurangkan penggunaan garam di rumah ketika memasak seperti penggunaan monosodium glutamat (MSG)-kicap, sos tiram, sos tomato, kiub perisa dan seumpamanya.
2. Hadkan Kekerapan Mengambil Makanan Segera
Ramai dalam kalangan kita gemar mengambil makanan segera. Tahukah anda makanan segera mempunyai kandungan garam tersembunyi yang tinggi? Antara makanan segera yang mempunyai kandungan garam tinggi adalah kentang goreng, nugget, burger, piza, mee segera, sup segera, keropok lekor, keropok ikan dan sebagainya.
3. Kurangkan Kekerapan Makan Di Luar
Makanan di kedai kebiasaannya lebih masin kerana banyak menggunakan MSG dan pelbagai sos yang tinggi kandungan garam. Sekiranya anda merancang untuk makan di luar rumah, minta hidangan disediakan menggunakan kurang garam dan tanpa MSG.