Makanan berminyak mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Ia merupakan antara makanan yang boleh menjejaskan kesihatan. Pengambilannya yang tidak dikawal dengan baik dan teratur boleh mengundang pelbagai penyakit. Berikut merupakan antara risiko yang boleh menjejaskan kesihatan individu yang tidak mengawal pengambilan makanan berminyak:
1. Gangguan Sistem Pencernaan
Makanan berminyak seperti ayam goreng, kentang goreng, burger, kerepek dan sebagainya merupakan makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi. Sistem pencernaan memerlukan masa yang lama untuk proses makanan tersebut. Hal ini kerana lemak memerlukan enzim pencernaan dan jus pencernaan atau ‘digestive juice’ untuk memecahkan lemak tersebut dalam sistem pencernaan.
Selain itu, sistem pencernaan juga akan berkerja lebih keras untuk memecahkan lemak daripada makanan dan sering menyebabkan perut kembung, loya dan rasa tidak selesa selepas makan makanan berminyak secara berlebihan.
2. Peningkatan Kadar Kolesterol
Lemak tepu seperti kulit ayam, daging, minyak kelapa, minyak sapi, piza, makanan tenusu dan sebagainya cenderung menjadi padat pada suhu bilik kerana ia merupakan kolesterol jenis tidak baik atau lebih dikenali sebagai kolesterol lipoprotein ketumpatan rendah (Low-Density Lipoprotein – LDL).
Pengambilan makanan berasaskan lemak tepu ini boleh meningkatkan kadar kolesterol LDL dalam darah. Lama-kelamaan kandungan lemak tersebut akan menghalang dinding arteri dan menghadkan peredaran darah. Pembentukan plak kolesterol juga mendedahkan seseorang terhadap penyakit kronik.
3. Obesiti
Makanan yang mengandungi kandungan lemak tinggi biasanya mempunyai banyak kalori. Makanan yang dimasak menggunakan minyak akan menyumbang kepada peningkatan obesiti kerana ia mempunyai kandungan lemak trans yang tinggi.
Kandungan lemak tersebut akan meningkatkan berat badan anda kerana badan individu tidak dapat membakar lemak tersebut dengan mudah. Ia secara tidak langsung mendedahkan anda terhadap penyakit kronik lain seperti kencing manis, kanser, sakit jantung dan lain-lain.
4. Penyakit Kanser
Makanan digoreng mempunyai kandungan lemak tinggi khususnya bagi makanan yang dimasak dalam suhu tinggi. Ia mengandungi kanji dan bahan yang dikenali sebagai akrilamida. Makanan seperti kentang goreng dan roti adalah antara makanan yang mempunyai kanji tinggi.
Akrilamida ini sering dikaitkan dengan risiko peningkatan kanser dan ia merupakan sejenis toksik dalam tubuh badan. Pastikan anda mengawal pengambilan makanan jenis ini bagi mengurangkan risiko penyakit kanser.
5. Meningkatkan Risiko Serangan Jantung
Pengambilan makanan bergoreng dan berminyak menyebabkan lemak tepu terkumpul pada arteri. Ia akan menghalang peredaran darah ke jantung sekaligus meningkatkan risiko serangan jantung.
Orang ramai perlu sedar dan mengawal pengambilan makanan berasaskan minyak. Anda boleh menukar kaedah masakan dengan mengukus, membakar, menggantikan minyak masak kepada minyak sayuran dan menggantikan makanan tinggi lemak kepada rendah lemak dalam pemakanan harian supaya dapat mengamalkan diet yang sihat.