Utama Santai Songket Brunei & Pattani

Songket Brunei & Pattani

Tenunan songket adalah hasil seni warisan Melayu yang amat tinggi nilainya. Dalam usaha mengangkat, menyuburkan dan memartabatkan warisan songket Melayu ke persada lebih tinggi, SPANCO menjalinkan kerjasama dengan pakar reka Alam Melayu, Prof. Dr. Che Husna Azhari, menerusi paparan koleksi 12 jenis songket sepanjang 2019 dalam PRIHATIN iaitu dua songket pilihan bagi  setiap keluaran. Menerusi edisi kelima ini, PRIHATIN mengetengahkan Songket Brunei dan Songket Pattani.

Songket Brunei

Kesultanan Brunei memperkenalkan penenunan songket pada negeri Sambas, Kotaringin, Pontianak, Coti, Pasir, Tuli-Tuli, Banjarmasin, Burau dan Sarawak.

Secara tradisinya, kemahiran menenun ini dimonopoli golongan wanita keturunan bangsawan atau dikenali sebagai ‘Awang Awang’ yang tinggal di Kampung Sungai Kedayan.

Corak kain songket Brunei terbahagi enam iaitu Jong Labuh, Jong Sarat, Sukma Indera, Si Pugut, Si Lubang Bangsi dan Kain Liputan Madu.

Songket terkenal Brunei ialah corak Jong Sarat iaitu tenun penuh. Warna-warna songket Brunei tidak terlalu gemerlap, kecuali untuk songket Si Pugut dan Sukma Indera.

Badan kain dihias motif bunga karang dalam turus, dipanggil ‘bunga berderai indah berseri’. Motif ini turunan songket lama, sudah dicam dalam songket Simanggaraja dari awal abad ke-20 lagi. Motif pengapit badan ialah rantai kuntum menegak dalam turus. Setelah disemak dengan motif tradisional Brunei, motif ini dipanggil ‘bertabur dan Arab Gagati bunga anggerik’.

Songket Pattani

Kain sampin/selendang lelaki Pattani mewakili generasi sampin abad ke-21. Motif dan warnanya adalah lebih dari satu, sehingga empat atau lima. Bagaimanapun, ia masih mengekalkan motif-motif tradisional.

Kain sampin pelbagai warna ini lebih mahal berbanding dengan kelasnya yang ekawarna benang songketnya. Sampin ini menampilkan benang lima warna iaitu emas, perak, abu, merah menyala dan ungu cerah.

Kain asas menggunakan benang sutera dari China.

Kepala kain terdiri daripada motif pucuk rebung berjuang. Kelima-lima warna diguna untuk menghasilkan pucuk rebung dengan warna natar merah kesumba. Gabungan warna menyerlah motif menjadi reka keseluruhan meriah dan bangkit. Reka untuk badan kain terdiri dari motif dalam motif. Motif luar bunga ialah bunga pusar yang terdiri dari bunga raya. Dalam pusar pula tampak  bunga tampuk kesemak. Di hujung kain ialah motif tepung talam skala kecil.

Motif (Bahagian II)

Sambungan dari Bahagian I dari edisi lalu

Motif-motif pada kain songket tidak semua dipaten di semua tempat. Justeru, setiap daerah tenunan memanggil nama motif sama dengan nama lain. Ramai juga perajin-perajin di lapangan tidak arif mengenai motif-motif yang digunakan kecuali mereka sendiri adalah aktivis yang memperjuangkan kelestarian seni tenun ini.

Perajin-perajin di desa bergantung kepada peraih-peraih untuk menjual kain-kain. Justeru, tidak ada insentif untuk inovasi dan sebagainya. Untuk kes rumah-rumah songket yang besar dan masyhur di Kelantan, Terengganu, Palembang dan sebagainya, mereka dapat menjalankan inovasi kerana adanya penyelidik yang sentiasa menjalankan kajian.

Secara keseluruhan, motif-motif yang digunakan merujuk kepada pengelasan yang diringkaskan seperti berikut:


Buah — Manggis/Mengseta, Kecupu, Peria, Cermai dan Padi.


Bunga — Cengkih, Melur, Lawang, Tanjung, Pecah Empat, Kenanga, Kangkung, Pecah Lapan, Cempaka Kuning, Kesidang, Bunga Raya, Bunga Cina, Bunga Bebaling, Delima, Bunga Cabit, Kesemak, Mawar, Semangat, Bogan, Bunga Pucuk dan Sarung Celak.


Flora — Pucuk Rebung, Daun Pucuk, Pokok Ru, Cendawan, Puding dan Inai.


Alam Bumi — Teluk Berantai, Air Mulih/Awan Larat, Gunung, Ombak, Bulan/Bintang, Matahari dan Sinar Matahari.


Fauna — Sirip Yu, Gigi Yu, Unduk-unduk, Dada Lipan dan Siku Keluang.


Motif Khas/Geometri — Pagar Acheh, Pagar Istana, Mahkota, Keris, Tepung Talam, Potong Wajik, Potong Ladu, Potong Putu, Bunga Madu Manis, Potong Seri Kaya, Kendik Tali, Kendik Sirip dan Sirip.

TINGGALKAN PESANAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Artikel terkini

Mengimbau Sejarah CSR SPANCO

Melunaskan Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility – CSR) merupakan antara objektif teras SPANCO sejak ditubuhkan. Berikut serba sedikit inisiatif yang dilaksanakan: Ogos 1997 Menganjurkan seminar...

Panduan Servis Berjadual dan Pembaikan

Servis berjadual adalah rutin yang amat penting bagi mengekalkan prestasi kereta berada pada tahap terbaik. Mengabaikan penyenggaraan akan mengakibatkan kerosakan yang lebih serius berlaku...

Inisiatif Budaya Hijau SPANCO Ke Arah Kelestarian Alam Sekitar

Setiap individu dan organisasi perlu mempunyai komitmen untuk menyumbang ke arah kelestarian alam sekitar. SPANCO tidak terkecuali untuk terpanggil dan melaksanakan tanggungjawab korporat menerusi...

Aplikasi Mobil SPANCO: Fungsi Ditambah, Dinaiktaraf

Seiring perkembangan teknologi, SPANCO pada Januari 2017 melancarkan Aplikasi Mobil SPANCO dari Google Play untuk peranti Android dan App Store untuk iOS. Menerusi aplikasi...

Tempat-Tempat Menarik di Putrajaya

Putrajaya sememangnya tidak asing lagi kerana statusnya sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Pada masa sama, Putrajaya juga merupakan antara pusat pelancongan yang menarik untuk...