Utama Mekanika Elakkan Kegagalan Bateri

Elakkan Kegagalan Bateri

Kebanyakan aduan kerosakan yang diterima Pusat Servis berpunca daripada masalah bateri yang gagal berfungsi. Justeru, penjagaannya sekali-kali tidak boleh diabaikan oleh pemandu.

BATERI yang lemah menyebabkan kereta gagal dihidupkan sekaligus rancangan dan pergerakan anda buat hari itu tergendala. Anda mungkin tidak menjangka masalah itu tetapi sebenarnya ia tidak berlaku secara tiba-tiba. Sebaliknya, kuasa bateri yang susut sedikit demi sedikit akan memberikan isyarat sehingga ia gagal berfungsi sepenuhnya.

Untuk itu, ambil tindakan dan elakkan masalah bateri yang mati daripada mengganggu rancangan anda. Ikuti beberapa langkah penyenggaraan dan sentiasa peka keadaan kereta bateri anda.

Senggara bateri anda – penyenggaraan yang sempurna akan memanjangkan hayat bateri. Pakai  cermin mata keselamatan dan lindungi mata anda apabila anda mengendalikan bateri:

Jaga kebersihan bateri. Pastikan bateri, terminal dan kabel penyambung sentiasa dibersihkan menggunakan kertas pasir serta sapu sedikit jeli petroleum pada terminal sebelum mengetatkan nat kabel.

Periksa tahap air. Sekiranya bateri mempunyai penutup sel yang boleh dibuka, periksa tahap air bateri dengan membukanya. Anda juga boleh memeriksa tahap air melalui sisi bateri yang lut cahaya. Tahap elektrolit perlu melepasi sepenuhnya bahagian atas plat setiap sel. Tambahkan air suling untuk meningkatkan paras air bateri dalam setiap sel.

Periksa penunjuk. Bateri bebas senggaraan pula lazimnya tidak bertutup dan mempunyai penunjuk di bahagian atas bateri. Hijau menunjukkan kuasa bateri masih kuat manakala hitam pula lemah. Sekiranya ia menunjukkan tahap yang lemah, dapatkan mekanik atau pengedar bateri untuk memeriksanya.

Caj semula selepas ‘jump-start’. Sekiranya anda menghidupkan bateri yang telah mati melalui ‘jump-start’, pastikan anda mengecas semula sepenuhnya. Ini penting, terutama sekali jika kereta anda telah lama tidak dihidupkan dan dipandu kerana dalam keadaan itu, alternator kereta mungkin tidak dapat mengecas bateri yang telah mati atau terlalu lemah.

Kabel pelompat (jumper cables). Bawa di dalam kereta sebagai langkah berjaga-jaga untuk mengatasi masalah bateri mati.

Sentiasa pantau keadaan bateri – periksa bateri sebelum anda memulakan perjalanan jauh dan hantar kereta untuk diservis. Minta Pusat Servis untuk menguji bateri dan ganti jika perlu bagi mengelak kegagalan bateri dan anda terkandas di tengah jalan.

Dapatkan mekanik untuk memeriksa bateri sekiranya anda nampak tanda-tanda berikut:

 • Bateri yang dipasang oleh pengilang sudah melebihi tiga atau empat tahun, atau bateri yang digantikan itu sudah hampir tamat tempoh jaminan.
 • Enjin lemah setelah lama tidak dihidupkan, atau ‘crank’ berbunyi lemah ketika anda cuba menghidupkan enjin.
 • Bekas bateri retak, penutup sel pecah atau hilang, atau kecacatan lain. Sentiasa pasangkan bateri dengan kukuh pada kedudukannya supaya ia tidak terbalik atau menggelongsor.

15 Simbol Pada Dashboard Meter Kereta

DASHBOARD kereta adalah ruang rujukan yang sangat penting. Di situ terpapar isyarat mengenai setiap fungsi kereta walaupun ada kereta yang tidak mempunyai semua simbol tersebut. Di bawah disenaraikan 15 simbol standard yang terdapat pada kebanyakan kereta. Ketahui maksudnya apabila simbol-simbol itu menyala.

 • Pintu kereta — Memberitahu anda bahawa salah satu pintu kereta tidak ditutup rapat.
 • Automatic Shift Lock dan Engine Start Indicator — Maksudnya anda perlu menekan brek untuk menghidupkan  enjin ataupun menukar kepada neutral.
 • Brek tangan — Bermakna brek tangan sedang aktif atau belum diturunkan sepenuhnya.
 • Suhu Enjin — Maksudnya, enjin kereta pada tahap terlalu panas. Sila berhentikan kenderaan segera.
 • Tekanan Tayar — Menunjukkan tekanan tayar tidak seimbang dan kemungkinan ada tayar yang kurang angin.
 • Tekanan Minyak — Minyak pada enjin anda kurang ataupun ada masalah pada sistem minyak enjin.
 • Kawalan Cengkaman — Maksudnya cengkaman kawalan tayar kereta tidak berfungsi dengan baik dan boleh membahayakan.
 • Amaran Enjin — Banyak sebab mengapa simbol ini menyala. Mungkin masalah sensor, sistem pendawaian atau yang lebih serius. Justeru jangan ambil mudah!
 • Brek Anti-Kunci — Ada masalah pada sistem ABS dan ia perlu diperiksa.
 • Bateri — Isyarat bateri kereta semakin lemah.
 • Minyak — Ini bermaksud kereta semakin kehabisan minyak. Juga ada simbol anak panah di sebelahnya yang menunjukkan di mana tempat membuka gas kereta.
 • Tali Pinggang — Peringatan supaya memakai tali pinggang.
 • Beg udara — Ada masalah pada beg udara atau mungkin sistem beg udara secara keseluruhan.
 • Lampu Kabus — Ini bermaksud lampu kabus anda terpasang.
 • Air wiper — Maksudnya anda perlu menokok air untuk wiper.

Sebagai pemandu berhemah, anda perlu memberi perhatian kepada setiap satu maksud simbol dan tidak membiarkan ia terus menyala sehingga boleh membawa kepada kerosakan yang lebih serius.

TINGGALKAN PESANAN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Artikel terkini

Mengimbau Sejarah CSR SPANCO

Melunaskan Tanggungjawab Sosial Korporat (Corporate Social Responsibility – CSR) merupakan antara objektif teras SPANCO sejak ditubuhkan. Berikut serba sedikit inisiatif yang dilaksanakan: Ogos 1997 Menganjurkan seminar...

Panduan Servis Berjadual dan Pembaikan

Servis berjadual adalah rutin yang amat penting bagi mengekalkan prestasi kereta berada pada tahap terbaik. Mengabaikan penyenggaraan akan mengakibatkan kerosakan yang lebih serius berlaku...

Inisiatif Budaya Hijau SPANCO Ke Arah Kelestarian Alam Sekitar

Setiap individu dan organisasi perlu mempunyai komitmen untuk menyumbang ke arah kelestarian alam sekitar. SPANCO tidak terkecuali untuk terpanggil dan melaksanakan tanggungjawab korporat menerusi...

Aplikasi Mobil SPANCO: Fungsi Ditambah, Dinaiktaraf

Seiring perkembangan teknologi, SPANCO pada Januari 2017 melancarkan Aplikasi Mobil SPANCO dari Google Play untuk peranti Android dan App Store untuk iOS. Menerusi aplikasi...

Tempat-Tempat Menarik di Putrajaya

Putrajaya sememangnya tidak asing lagi kerana statusnya sebagai Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Pada masa sama, Putrajaya juga merupakan antara pusat pelancongan yang menarik untuk...